luni, 7 noiembrie 2011

Iubire si matematica

Matematica este stiinta stiintelor, reprezentand temelia, baza, pentru multe alte stiinte. Este o stiinta frumoasa, dar nu e accesibila tuturor. Pentru majoritatea elevilor, matematica este materia cea mai grea si neinteleasa din scoala si profu' de mate este cel mai "de temut".
Cand eram mai mici nu intelegeam , poate , care e rostul de a invata sa rezolvam atatea probleme complicate de matematica. Mai ales atunci cand unele din ele pareau imposibil de rezolvat si ne chinuiam foarte mult, uneori fara succes.
Mi-am pus si eu intrebarea asta cand eram prin scoala generala. Mi se parea absurd sa invat anumite chestii si mereu ma intrebam cu ce ma va ajuta in viata daca voi sti sa rezolv o ecuatie fara sfarsit?

Si, fara sa ma astept, am primit la un moment dat un raspuns la intrebarea mea care parea retorica.
Au existat multi oameni care mi-au marcat intr-un fel viata si au lasat urme cand au trecut prin viata mea. Si unul dintre acesti oameni este profesorul meu de matematica din scoala generala,un profesor, un diriginte si un om extraordinar, caruia ii voi purta mereu admiratie, respect, recunostinta.
Acest om mi-a raspuns la un moment dat la intrebarea mea, de fapt a raspuns la intrebarea care era in mintea tuturor colegilor: "De ce trebuie sa invatam lucruri complicate la matematica? Cu ce ne vor ajuta?" Pentru mintea de copii de atunci raspunsul nu era asa evident cum e acum, insa profesorul nostru ne-a explicat ca, rezolvand probleme dificile de matematica care nu par sa aiba vreun rost, ne va fi mai usor sa rezolvam probleme reale in viata. Matematica ne pregateste pentru viata, ne invata sa gandim, ne dezvolta logica si discernamantul.

Atunci pareau vorbe mari pentru copilul din mine... Acum sunt total de acord cu adevarul care este in aceste vorbe...

Matematica a fost la inceput ceva fascinant,eram curioasa sa invat, dar apoi am invatat matematica nu dintr-o mare pasiune ci pentru ca imi placea sa invat orice, vroiam sa stiu multe. Mi se parea de multe ori o materie foarte grea. Iar acum, mi-am ales sa fac o cariera intr-un domeniu in care matematica este baza. Matematica, fara sa imi dau seama, m-a insotit in toata viata sub o forma sau alta. Si m-a ajutat sa imi dezvolt intelectul, sa gandesc... Caci, dupa cum spunea un mare filosof, "Cuget, deci exist!" Si vreau sa le multumesc oamenilor care au contribuit la dezvoltarea mea ca fiinta rationala!


Matematica este prezenta in tot ce ne inconjoara, chiar si in iubire... Iubirea poate fi ca o problema usoara de matematica, sau poate fi ca una a carei solutie este imposibila, nu exista, sau e nevoie de multi ani de cercetare ca sa fie gasita... Iubirea poate fi la fel de grea ca matematica...

Insa in viata, fiecare are norocul lui... Daca la examenul iubirii iti pica o problema mai grea, nu trebuie sa te dai batut din prima. Important e sa pornesti de la ideea ca stii sa o rezolvi si deja e pe jumatate rezolvata.Cealalta jumatate depinde de tine, de cat de mult iti doresti sa iei examenul si cat ai muncit pentru asta...

Iubirea e poate cea mai complicata ecuatie, dar merita efortul sa ii gasim solutia... Si daca ecuatia are solutie imposibila,incearca sa gasesti alta care sa aiba o solutie...




Voi posta si melodia care a fost sursa de inspiratie pentru aceste cateva ganduri razlete, scrise din suflet...
O melodie superba, cum sunt toate care poarta semnatura trupei Taxi...


Niciun comentariu: